le corbusier. not dead.

Arhitektura, koja je stvar plastične emocije, mora, u svome delokrugu takođe početi od početka i upotrebiti elemente kadre da uzbude naša čula, da ispune naše vizuelne želje, i da ih izloži na takav način da nas njihovo viđenje našim očima uzbudi, dirne svojom tananošću ili surovošću, bukom ili smirenošću, ravnodušnošću ili zainteresovanošću; ti elementi su plastični elementi, forme koje naše oči jasno vide, koje naš duh odmerava. Te prvobitne ili prefinjene forme, gipke ili surove, deluju fiziološki na naša čula (lopta, kocka, valjak, horizontala, vertikala, povijena linija itd.) i potresaju ih. Pošto smo dirnuti, mi smo u stanju da primimo i nešto više od naših grubih osećaja; tako će se roditi izvesni odnosi koji deluju na našu svest i dovode nas u stanje uživanja (slaganje sa zakonima svemira koji upravljaju nama i kojima su podređeni svi naši postupci) pri čemu se čovek u potpunosti predaje svojim naklonostima, za sećanje, za ispitivanje, za rasuđivanje, za stvaranje.
[…]
Biće nam najzad prijatno da govorimo o arhitekturi posle tolikih silosa, fabrika, mašina i oblakodera. ARHITEKTURA je stvar umetnosti, fenomen emocije, izvan pitanja građenja. Građenju je cilj da građevina izdrži, arhitektura treba da uzbudi. Arhitektura uzbuđuje kad njeno delo odzvanja u nama na dijapazonu svemira čijim smo zakonima podvrgnuti, koje priznajemo i kojima se divimo.
– – –
Le Korbizije, Ka pravoj arhitekturi, Građevinska knjiga, Beograd, 2006, str. 7-9.

– – –


– – –
foto: corby01-corby04 — andrej dolinka /
andrej dolinka. not dead — milica mitić

– – –
rad le corbusier. not dead. izveden je na mikseru 2010, u okviru selekcije časopisa kvart — izložbe uključujem — koja je činila deo art zone. sastoji se iz dva dela — intervencije na jednom od unutrašnjih zidova silosa broj 4 (natpisa izvedenog fasadnom bojom na sirovom betonu) i digitalno štampanog lifleta koji sadrži prvi deo priče pod nazivom „polje sila“. liflet je izveden u tiražu od 300 primeraka i bio je postavljen na demontirani ventilacioni kanal pronađen na licu mesta. kako su dani miksera 2010 odmicali, lifleta je bilo sve manje. publika je, tako, učestvovala u ‘osiromašenju’ rada i njegovom svođenju na iskaz ispisan na zidu: le corbusier. not dead. hvala joj na tome što je, obavljajući jednostavnu radnju na koju je bila pozvana, dodala korbiju vremensku komponentu. u istom procesu, s rada je ‘uklanjan’ literarni, privatni i intimni sloj, odstranjivan je šum dodatnih referenci i sasvim lične mitologije. tako se došlo do njegovog najopštijeg značenja, čitljivog svakome ko je, makar i ovlašno, upoznat s le korbizijeovim idejama o arhitekturi.
– – –
deo svake legende kojima su naznačeni autori radova predstavljala je njihova izjava u vidu jedne reči/pojma koji, u skladu s konceptom i nazivom izložbe, uključuju. moj pokušaj da proširim to ograničenje ‘jedne reči’ na sintagmu i potpišem rad kao nešto što uključuje polje sila, doveo je do zabune, te je natpis kazivao da rad … not dead ‘uključuje’ sintagmu. u neku ruku to jeste istina. zbir njegovih delova, ‘reč’ ispisana na zidu i ‘reč’ odštampana na papiru, zbilja čine sintagmu. nisam zamarao selektorku/kustoskinju izložbe miu david zahtevom da se legenda ispravi. greške ponekad umeju da obogate stvari. pa ipak, insistiram na tome da moj rad le corbusier. not dead. uključuje polje sila. ne odstupam ni makac.
– – –
zahvaljujem se darinki pop-mitić, bez čije pomoći i truda bi moj rad možda ostao bez ključnog dela — natpisa na zidu silosa. hvala i sveboru midžiću za podršku.
– – –
prvi deo priče „polje sila“ (blog txt.andrej.dolinka)
– – –
x | ♥

Advertisements

Jedno reagovanje to “le corbusier. not dead.”

  1. Polje sila « txt.andrej.dolinka Says:

    […] (kraj prvog dela) – – – prvi deo priče „polje sila“ deo je rada le corbusier. not dead., izvednog na mikseru 2010. to je, ipak, ne čini manje […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s


%d bloggers like this: